ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Στιγμές της αυτοκράτειρας Σίσσυ στην Κέρκυρα
Εκθέσεις >> Επικείμενες >> Στιγμές της αυτοκράτειρας Σίσσυ στην Κέρκυρα

Στιγμές της αυτοκράτειρας Σίσσυ στην Κέρκυρα

ΕΚΘΕΣΗ

Στιγμές της αυτοκράτειρας Σίσσυ στην Κέρκυρα

 

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης σε συνεργασία με το Sisi Imperial Museum της Βιέννης  και τον κερκυραϊκό πολιτιστικό Σύλλογο «Albert Cohen Κέρκυρα» διοργανώνει περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην περίφημη αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας (1854-1898), την ανά τον κόσμο γνωστή ως Σίσσυ, η οποία συνέδεσε για πάντα το όνομά της με το πανέμορφο νησί των Φαιάκων του Ομήρου. Ήδη ενόσω ζούσε η βιογραφική πραγματικότητα  της αυτοκράτειρας αναμειγνυόταν με τον μύθο και την εξιδανίκευση. Ο ρομαντικός και φιλελεύθερος χαρακτήρας της, η αγάπη της για την φύση και ο δεσμός της με τα ζώα, ήταν αποτέλεσμα της καταγωγής της και της ανατροφής της στο βασιλικό περιβάλλον της Βαυαρίας  που γεννήθηκε και μεγάλωσε, όντας μέλος της παλαιάς βασιλικής οικογένειας των Wittelsbach. Από την άλλη η παιδιόθεν μεγάλη αγάπη της για την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της, ήταν φυσικό αποτέλεσμα του φιλελληνισμού των Βαυαρών και του βασιλείου τους, το οποίο χαρακτήριζε ιδιαίτερα φιλική στάση στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων κατακτητών. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος ο Όθων (1832-1862) ήταν βαυαρός και βέβαια εξάδελφος της Ελισάβετ.

Στα συνεχή ταξίδια της στην Μεσόγειο η Ελισάβετ, αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας ύστερα από τον γάμο της με τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ των Αψβούργων στη Βιέννη,  επισκέφτηκε πολλές φορές την Κέρκυρα όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα. Και ήταν στην Κέρκυρα που θέλησε και αποφάσισε να χτίσει το προσωπικό της «ησυχαστήριο», οικοδομώντας ανάμεσα στο 1887-1891,  το περίφημο ακόμα και σήμερα ανάκτορο «Αχίλλειο», αφιερωμένο από την ίδια στον μεγαλύτερο ήρωα όλων των εποχών, τον Ομηρικό Αχιλλέα της Ιλιάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, η  έκθεση προσπαθεί να αγγίξει και να υπομνηματίσει μερικές  μόνον «κερκυραϊκές στιγμές» μιας  πραγματικά ιδιαίτερης γυναίκας, ταξιδεύτριας, Αυτοκράτειρας , που συγκαταλέγεται στις ξεχωριστές προσωπικότητες της Ευρώπης του 19ου αιώνα και η οποία πέρασε πλέον με την ζωή της στην αιωνιότητα και το μύθο. Παρά το μικρό μέγεθός της,  η έκθεση παρουσιάζει προσωπικά αντικείμενα της αυτοκράτειρας συνδεδεμένα με την ζωή της στο Αχίλλειο,  που ταξιδεύουν  ειδικά για τον λόγο αυτό από την Βιέννη, καθώς και κάποια άλλα ενθυμήματα, τα οποία προέρχονται από άλλους φορείς και ιδιώτες.

Έτσι, για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, και ειδικότερα στο Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου έδρα του Μουσείου  Ασιατικής Τέχνης , αποτίουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτήν  η οποία  κόσμησε τον τόπο τόσο με την παρουσία της όσο και το συγκεκριμένο ανάκτορο, ύμνο προς την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία, με αποτέλεσμα η «Σίσσυ» να διαφημίζει ακόμα και σήμερα με τον καλύτερο τρόπο την Κέρκυρα, τα Επτάνησα και την Ελλάδα εν γένει.

 

Διάρκεια έκθεσης 5 Αυγούστου - 5 Νοεμβρίου 2019.

Χώρος: Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου ( α ´ όροφος, Αίθουσα του Θρόνου, Αίθουσα Συμποσίων, Ροτόντα.)

Επιμέλεια έκθεσης: Δέσποινα Ζερνιώτη  C.M.G., Διευθύντρια/Despina Zernioti C.M.G., Director, Museum of Asian Art 

Σταμάτιος Θ. Χονδρογιάννης, Δρ, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Προϊστάμενος Τμήμα Εκθέσεων ΜΑΤΚ/Dr. Stamatios T. Chondrogiannis, Head, Exhibition Department, Museum of Asian Art

Στιγμές της αυτοκράτειρας Σίσσυ στην Κέρκυρα
  • 1
  • 2
  • 3
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ