ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Μόδα και Ιαπωνική τέχνη
Εκθέσεις >> Προηγούμενες >> Μόδα και Ιαπωνική τέχνη

Μόδα και Ιαπωνική τέχνη

05/04/2018 - 31/05/2018

Η περιοδική έκθεση «Μόδα και Ιαπωνική τέχνη» παρουσίασε 70 ιαπωνικά τυπώματα ukiyo-e από την αξιόλογη ιαπωνική συλλογή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Edo (1615-1868), αναπτύχθηκε η ιαπωνική τέχνη του ukiyo-e, ή «εικόνες του ρέοντος κόσμου». Για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των απλών ανθρώπων, απεικονίζοντας την καθημερινότητά τους, και κυρίως σκηνές από τις συνοικίες απολαύσεων του Edo (σύγχρονο Τόκιο), όπου το στυλ κυριαρχούσε.

Ψυχαγωγία κατά την περίοδο του Εdo σήμαινε «διασκέδαση» και «θέατρο». Οι έννοιες αυτές μεταφράστηκαν σε τυπώματα bijin-ga «εικόνες όμορφων γυναικών» και yakusha-e «πορτραίτα ηθοποιών του θεάτρου kabuki». Οι εικόνες έπρεπε να συμβαδίζουν με τις τάσεις της μόδας εκείνης της εποχής. Καλλονές και ηθοποιοί απεικονίζονται ως διασημότητες, ενώ οι εκδότες προωθούσαν τα έργα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των σημερινών περιοδικών μόδας, των φωτογραφιών και των αφισών.

Η έκθεση «Μόδα και Ιαπωνική τέχνη» επικεντρώθηκε σε σαγηνευτικές εταίρες και γκέισες με πολύχρωμα κιμονό, περίτεχνα χτενίσματα και μοντέρνα αξεσουάρ, πριγκίπισσες με κομψά κιμονό και ακριβά χτενάκια στα μαλλιά, παντρεμένες γυναίκες της στρατιωτικής ελίτ ή της αστικής τάξης με περίτεχνα ενδύματα σε καθημερινές ασχολίες. Επίσης, εστίασε στη μόδα των ανδρών, ειδικά στους ηθοποιούς με εντυπωσιακά κοστούμια και μακιγιάζ, προωθώντας τις θεατρικές παραγωγές αλλά και τους ίδιους.

Ζωντανές, έγχρωμες εικόνες καλλονών και ηθοποιών προσκάλεσαν τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του ukiyo-e όπως οι Harunobu, Kiyonaga, Hokusai, Utamaro, Kuniyoshi, Sharaku, Shunsho και Toyokuni.

Επιμέλεια: Δέσποινα Ζερνιώτη, Διευθύντρια Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Διάρκεια: 05 Απριλίου - 31 Μαΐου 2018

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

  • Μόδα και Ιαπωνική τέχνη - Bijin-ga «εικόνες όμορφων γυναικών»
  • Μόδα και Ιαπωνική τέχνη - Yakusha-e «πορτραίτα ηθοποιών kabuki»
  • Yakusha-e «πορτραίτα ηθοποιών kabuki»
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ