ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Τάγμα Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου
Εκθέσεις >> Προηγούμενες >> Τάγμα Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου

Τάγμα Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου

14/05/2014 - 02/11/2014

Η απονομή τιμητικής διάκρισης από το Τάγμα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου συνιστά την ανώτατη βρετανική τιμή για προσφορά υπηρεσιών εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Στην κατάταξη των ταγμάτων βρίσκεται μετά το Τάγμα της Περικνημίδας, το Τάγμα του Κάρδου, το Τάγμα του Αγίου Πατρικίου και το Τάγμα του Μπαθ και πριν από το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και το Τάγμα της Βασίλισσας Βικτωρίας. Διαθέτει τρεις τάξεις: την τάξη των Μεγαλόσταυρων Ιπποτών και Δεσποσύνων (G.C.M.G.), την τάξη των Ταξιαρχών Ιπποτών (K.C.M.G.)  και  Ταξιαρχών Δεσποσύνων (D.C.M.G.) και την τάξη των Συνοδών (C.M.G.). Η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα της Αγγλίας είναι η Κυρίαρχος και Κυρία του Τάγματος. Το ρητό του Τάγματος είναι το λατινικό ‘‘Auspicium Melioris Aevi’’ δηλαδή «προοιωνίζεται καλύτερη εποχή». Έδρα του Τάγματος ήταν τα ομώνυμα Ανάκτορα στην Κέρκυρα, ενώ από το 1906 μέχρι και σήμερα, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

Το Τάγμα ιδρύθηκε το 1818 μετά από πρωτοβουλία του Σερ Τόμας Μαίτλαντ (1759-1824), τότε εκπρόσωπου της Βρετανίας στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μαίτλαντ ήταν διοικητής της Μάλτας και Ύπατος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων. Τα Ιόνια Νησιά, που παλαιότερα ανήκαν στη Γαληνότατη Δημοκρατία αλλά είχαν κυριευθεί από τους Γάλλους του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, περιήλθαν στη Βρετανική δικαιοδοσία μετά την ήττα του Ναπολέοντα στη μάχη του Βατερλό το 1815. Κατά αναλογία προς το ήδη υπάρχον Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στη Μάλτα, ο Μαίτλαντ αποφάσισε να ιδρύσει ένα νέο Τάγμα. Ως προστάτες του Τάγματος επιλέχθηκαν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Άγιος Γεώργιος. Ο Άγιος Γεώργιος ήταν προστάτης της Αγγλίας ενώ ο Αρχάγγελος Μιχαήλ κοινά αποδεκτός από τους καθολικούς Μαλτέζους και τους Ορθόδοξους κατοίκους των Ιονίων Νήσων.

Οι πρώτοι τίτλοι του Τάγματος δόθηκαν το 1818. Οι πρώτοι Μεγαλόσταυροι Ιππότες ήταν οι εξής: από τη Βρετανία ο αντιστράτηγος Σερ Τόμας Μαίτλαντ και ο αντιναύαρχος Σερ Τσάρλς Πενρόουζ, από τα Ιόνια Νησιά ο Βαρόνος Εμμανουήλ Θεοτόκης, ο Σερ Στάμος Χαλικιόπουλος και ο Κόμης Αντόνιο Κομούτο και από τη Μάλτα ο Σερ Τζιουζέπε Μποργκ Ολίβιερ και ο Σερ Ραφαέλε Κρισπίνο Ζέρι. Ο Μαίτλαντ διορίστηκε πρώτος Μεγάλος Μάγιστρος του Τάγματος σε μεγαλειώδη τελετή στις 17 Νοεμβρίου του 1818.

Παρά το γεγονός πως το Τάγμα προοριζόταν εξ αρχής για τα Ιόνια Νησιά και τη Μάλτα, η είσοδος στους κόλπους του δεν περιορίστηκε ποτέ μόνο στους κατοίκους αυτών των νησιών. Ήδη από τη δημιουργία του, κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούσαν να περιληφθούν στις τάξεις του σε περιπτώσεις που είχαν αναλάβει κάποια υψηλή και εμπιστευτική θέση στα νησιά αυτά ή είχαν υπηρετήσει στο ναυτικό στη Μεσόγειο. Ο αξιωματικός που διοικούσε τις δυνάμεις του Βασιλικού Ναυτικού στη Μεσόγειο ήταν ο Πρώτος ή Κύριος Μεγαλόσταυρος Ιππότης, αλλά μόνο για όσο θα διαρκούσε η θητεία του.

Ο Μαίτλαντ αποφάσισε την κατασκευή ενός εντυπωσιακού κτηριακού συγκροτήματος για να λειτουργεί ως πολυτελής προσωπική του κατοικία και ταυτόχρονα διοικητικό κέντρο της Αρμοστείας. Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα συστεγάζονταν η Ιόνιος Γερουσία και η Ιόνιος Βουλή, τα δύο θεσμικά όργανα που συμβόλιζαν την αυτοδυναμία των Ιόνιων Νησιών.

Στις 23 Απριλίου του 1819 ξεκίνησαν οι εργασίες οικοδόμησης των Ανακτόρων σε σχεδιασμό του Σερ Τζωρτζ Γουίτμορ (1775-1862) και με τη συνεργασία του κερκυραίου γλύπτη Παύλου Προσαλέντη (1784-1837).Το κτήριο άνοιξε επίσημα τις πύλες του στις 23 Απριλίου 1823 ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου. Τα Ανάκτορα των Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου αποτελούν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο οικοδόμημα της περιόδου της Αγγλοκρατίας στα Επτάνησα.

Το 1864 πραγματοποιήθηκε η Ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα. Κατά συνέπεια η έδρα του Τάγματος μεταφέρθηκε και έκτοτε στεγάζεται στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

Το Τάγμα μετατράπηκε σταδιακά σε ένα κατεξοχήν Τάγμα για την απόδοση τιμής σε Βρετανούς που διακρίθηκαν για τις υπηρεσίες τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 1879 ξεκίνησαν να γίνονται δεκτά μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από το Υπουργείο Πολέμου τιμήθηκαν στρατιώτες που είχαν διακριθεί στη μάχη. Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η είσοδος στο Τάγμα περιορίστηκε ουσιαστικά στα μέλη της βρετανικής διπλωματικής υπηρεσίας.

  • Είσοδος Έκθεσης
  • Άποψη Αίθουσας 1
  • Άποψη Αίθουσας 2
  • Άποψη Αίθουσας 1
  • Διακριτικά και Λίστες Μελών του Τάγματος
  • 6
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ