ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Νικόλαος Χατζηβασιλείου
To Μουσείο >> Δωρητές >> Νικόλαος Χατζηβασιλείου

Νικόλαος Χατζηβασιλείου

Ο Νικόλαος Χατζηβασιλείου (1905-1981) εντάχθηκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1930. Η δράση του σε χώρες της Ασίας αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, λειτούργησε ως έναυσμα για τη γνωριμία του με τον πολιτισμό τους και για τη δημιουργία μίας συλλογής με έργα από την Ινδία, την Γκαντάρα, την Καμπότζη, το Σιάμ, το Νεπάλ, το Θιβέτ και την Ιαπωνία. Το γεγονός ότι ανάμεσα στα έργα της συλλογής περιλαμβάνονται σπάνια ανάγλυφα της ελληνοβουδδιστικής Τέχνης της Γκαντάρα, αξιόλογα θρησκευτικά τελετουργικά λάβαρα από τα Ιμαλάια και μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο ιαπωνικά παραβάν, αποκαλύπτει τις γνώσεις και την εκλεπτυσμένη αισθητική του συλλέκτη.

Το καλοκαίρι του 1970 ο Χατζηβασιλείου επισκέφθηκε το Μουσείο και αποφάσισε, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μάνου, να δωρίσει 380 έργα. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε το 1973 και κατέλαβε τη δυτική πτέρυγα του πρώτου ορόφου του Μουσείου. Τα εγκαίνια της νέας Πτέρυγας έγιναν με επισημότητα στις 27 Μαΐου του 1976.

To 2006 ξεκίνησε η επανέκθεση της Πτέρυγας Χατζηβασιλείου, η οποία διήρκησε έως το 2008 και περιλαμβάνει δύο ενότητες: 1. Την τέχνη των χωρών της Ν και ΝΑ Ασίας, και 2. Τη ζωγραφική της Ιαπωνίας.