ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ιάσωνας Ντέιτον - Σαρτζετάκης
To Μουσείο >> Δωρητές >> Γιάννης Σαρτζετάκης & Ιάσωνας Ντέιτον - Σαρτζετάκης

Γιάννης Σαρτζετάκης & Ιάσωνας Ντέιτον - Σαρτζετάκης

Ο Γιάννης Γ. Σαρτζετάκης κατάγεται από τη Σύρο. Σπούδασε μουσική και έζησε για πολλά χρόνια στο Παρίσι. Το 1969 ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Περσία και το Αφγανιστάν και ενθουσιάστηκε από την ιστορία, την τέχνη, τους ανθρώπους, αλλά και το ιδιαίτερο τοπίο όπου ζούσαν οι νομάδες της Κεντρικής Ασίας. Ακολούθησε πλήθος ταξιδιών στην Κεντρική Ασία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία με την συνοδεία της συζύγου του Ρουθ Ντέιτον, και του γιου τους Ιάσωνα. 

Ο Ιάσωνας, γεννημένος το 1982, γρήγορα μοιράζεται τον ενθουσιασμό των γονιών του για τους τόπους και τους λαούς που συναντούν, καθώς και για την ιδιαίτερη αισθητική των τεχνουργημάτων τους. Αργότερα περνά το χρόνο του στις υπαίθριες αγορές ή φωτογραφίζοντας τις περιοχές αυτές για την εφημερίδα «Athens News», με την οποία συνεργάζεται από δεκαοκτώ ετών. Δυστυχώς αυτός ο κύκλος της ζωής του κλείνει πρόωρα στα εικοσιένα του χρόνια και ενώ σπουδάζει δημοσιογραφία στην Αγγλία.

Το 2011 τμήμα της οικογενειακής συλλογής που φέρει το όνομα του Ιάσωνα δωρήθηκε από τους γονείς του στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας. Σκοπός της δωρεάς είναι να τιμηθεί η μνήμη του Ιάσωνα και να μοιραστούν οι επισκέπτες του Μουσείου τον ενθουσιασμό του για την τέχνη της Κεντρικής Ασίας. Μία τέχνη με χρώματα που ζωντανεύουν στο φως του ήλιου. Με επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε αρμονικούς συνδυασμούς, που καθρεφτίζουν την σκέψη της Ανατολής.